HOE WERKT RFID?

RFID staat voor ‘radio-frequency identification’. Het is een technologie waarmee data opgeslagen worden op een minuscule chip. Via radiogolven leest een elektromagnetische lezer de gegevens op de chip af. Zo’n RFID-tag is minuscuul en kan verwerkt worden in allerlei toepassingen.

Voor kledij / linnen wordt gebruik gemaakt van passieve RFID: deze heeft geen eigen energiebron, maar haalt energie uit het elektromagnetische veld van de lezer.  Een veel gehoorde mythe is dat de medewerkers nu getraceerd kunnen worden door de baas. 

Het grote voordeel van RFID? Je hebt geen streepjescode meer nodig om gegevens te lezen. Zelfs fysiek contact met het object waarop de RFID-tag is bevestigd, is geen vereiste meer. De radiogolven lezen de transponder op afstand.

  • snel
  • accuraat
  • niet vervalsbaar
  • niet gevoelig voor vuil, stof of vocht

Als trackingsysteem is RFID met andere woorden onovertroffen. Je kunt producten gedurende het hele productie-, verpakkings- of distributieproces traceren met een en hetzelfde RFID-label. Dat helpt om fouten te voorkomen én om het overzicht te bewaren.